Skip links

Το Terroir της Λήμνου

Μεγάλη ποικιλία εδαφών πάνω σε ηφαιστειακό υπέδαφος

Το νησί της Λήμνου στο Βόρειο Αιγαίο αποτελεί μέρος του ηφαιστειακού τόξου του ελληνικού Αρχιπελάγους. Από την αρχαιότητα ακόμα είναι γνωστή η Λήμνος τόσο για τα σιτηρά της, καθώς αποτελούσε το σιτοβολώνα της Αρχαίας Αθήνας, όσο και για τα αμπέλια και το κρασί της.

Στη Λήμνο καλλιεργούνται περίπου 5.000 στρέμματα αμπελώνων, εκ των οποίων το 90-95% καλύπτονται από το λευκό Μοσχάτο Αλεξανδρείας, ενώ η υπόλοιπη έκταση είναι φυτεμένη κυρίως με την αρχαία ελληνική ερυθρή ποικιλία Λημνιό.

Πλεονεκτήματα

Το terroir της Λήμνου, τα στοιχεία δηλαδή της φύσης και των ανθρώπων που καθορίζουν το γευστικό χαρακτήρα των κρασιών, καθορίζεται από τα παρακάτω κλιματικά και γεωλογικά δεδομένα:

  • Χαμηλό ανάγλυφο, απουσία βουνών και δασών
  • Ανεμπόδιστη κυκλοφορία του αέρα εξ’ αιτίας των αβαθών κοιλάδων
  • Απουσία ασθενειών χάρη στον συνεχή φυσικό αερισμό. Εύκολη εφαρμογή της βιολογικής καλλιέργειας χωρίς χημικά σκευάσματα.
  • Η οινοποίηση χωρίς ή με ελάχιστη χρήση θειώδους είναι εφικτή, χωρίς να διακινδυνεύει η ποιότητα και η σταθερότητα των κρασιών
  • Μεγάλη ποικιλία εδαφών πάνω σε ηφαιστειακό υπέδαφος

Δυσκολίες – Κίνδυνοι

Οι βασικές αμπελουργικές δυσκολίες στη Λήμνο συνοψίζονται στα εξής:

  • Βίαιοι Άνεμοι – όσο ευεργετική και αν είναι η συνεχής ροή ήπιου αέρα για την ευρωστία και την υγεία των φυτών, τόσο απειλητικοί αντίστοιχα είναι οι βίαιοι άνεμοι που αναπτύσσονται και πολλές φορές μπορεί να φτάσουν τα 8-9 μποφόρ, καταστρέφοντας τα άνθη του αμπελιού την άνοιξη.
  • Αγριοκούνελα – ο πληθυσμός τους έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ που πλέον απειλούνται ολόκληρες σοδειές τόσο από αμπέλια όσο και από σιτηρά. Μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της απειλής, η ενδελεχής περίφραξη όλων των αμπελώνων.

Ο ιστότοπος αυτός χρησιμοποιεί cookies. Διαβάστε αναλυτικά