Αμπελώνας Τρόχαλα Στη Λήμνο έφτασε στις αρχές του 20ού αιώνα από τους Λήμνιους της Αιγύπτου, μαζί με τα πλούτη και τις ιδέες που απέκτησαν στην Αίγυπτο. Εξάλλου το ‘άγγιγμα της Αιγύπτου’ στη Λήμνο πέραν των κρασιών, αποτυπώνεται το ίδιο χαρακτηριστικά στην αρχιτεκτονική των επιβλητικών αρχοντικών του νησιού. Αν και μέχρι το 1950 η πιο διαδεδομένη ποικιλία του νησιού ήταν η ερυθρή ποικιλία Λημνιό, τοπικά γνωστό ως Καλαμπάκι, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας σταδιακά απέδειξε το ιδανικό του εγκλιματισμό με τις ξηροθερμικές συνθήκες και τα ηφαιστειακά εδάφη της Λήμνου. Όντας μια ποικιλία με αντοχή στη ζέστη, τα ξηρά κλήματα και την έλλειψη νερού, τα τελευταία 70 χρόνια αποτελεί με διαφορά την πιο διαδεδομένη ποικιλία σταφυλιού στο νησί. Αν κάποιος επιθυμεί να δοκιμάσει Μοσχάτο Αλεξανδρείας από την Ελλάδα, το κρασί της Λήμνου αποτελεί μάλλον μονόδρομο. Σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα επικρατούν συντριπτικά άλλες παραλλαγές του Μοσχάτου (Μοσχάτο λευκό, Μοσχάτο Σπίνας, Μοσχάτο Αμβούργου), ενώ στο εξωτερικό το Μοσχάτο Αλεξανδρείας δεν αντιστοιχεί στην παραλλακτικότητα των στυλ που προσφέρει η Λήμνος. Μια ποικιλία πολυδύναμη, ικανή να δώσει πολλά και διαφορετικά στυλ κρασιών, ξηρά λευκά, πορτοκαλί και φυσικά γλυκά. Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας διαφέρει από το λευκό Μοσχάτο στα εξής: Μοσχάτο Αλεξανδρείας
Εξωτικό και σπάνιο
Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας είναι μια από τις αρχέγονες ποικιλίες της οικογένειας των Μοσχάτων και θεωρείται διεθνώς ως μια ‘αρχαία ποικιλία’, με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας είναι μια από τις αρχέγονες ποικιλίες της οικογένειας των Μοσχάτων και θεωρείται διεθνώς ως μια ‘αρχαία ποικιλία’, με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Εξωτικό και σπάνιο