Skip links

Λημνιό

Αυθεντικό και ιστορικό

Η αρχαία, ερυθρή ποικιλία Λημνιό είναι γνωστή στο νησί της Λήμνου με το όνομα Καλαμπάκι, παρότι έγινε γνωστή εκτός νησιού με το όνομα Λημνιό, υποδηλώνοντας την καταγωγή της.

Λημνιό

Η αρχαία, ερυθρή ποικιλία Λημνιό είναι γνωστή στο νησί της Λήμνου με το όνομα Καλαμπάκι, παρότι έγινε γνωστή εκτός νησιού με το όνομα Λημνιό, υποδηλώνοντας την καταγωγή της.

Αν και μέχρι το 1950 η καλλιέργεια της ποικιλίας πρωταγωνιστούσε στο νησί της Λήμνου, σήμερα καλύπτει μόλις το 5-10% των αμπελώνων της. Όμως με αφορμή την μοναδική ποιότητα του σταφυλιού αλλά και για λόγους ιστορικής συνέχειας, το Λημνιό πλέον καλλιεργείται όλο και πιο συστηματικά στο νησί, προσφέροντας μια αξιόλογη ποικιλία στυλ και γεύσεων.

Το Λημνιό αναφέρεται με σαφήνεια σε κείμενα του Ησίοδου από το 700 π.Χ., ενώ και η «Λημνία σταφυλή» που αναφέρεται στο «Ονομαστικόν» του Πολυδεύκη, αναφέρεται κατά πάσα πιθανότητα στο Λημνιό. Η σύνδεση της ποικιλίας με το νησί της Λήμνου επισφραγίζεται με την θεσμοθέτηση του ερυθρού ΠΟΠ Λήμνος, τη μοναδική ελληνική Ονομασία Προέλευσης που προβλέπει 100% Λημνιό. Η χαρακτηριστική αντοχή της ποικιλίας σε έλλειψη νερού και ξηροθερμικές συνθήκες, καθιστά την καλλιέργεια της ποικιλίας ιδανική στη Λήμνο.

Αυθεντικό και ιστορικό

Λημνιό

Είναι γνωστό ότι το Λημνιό εμφανίζεται σε πασίγνωστα χαρμάνια οινοποιείων της Βορείου Ελλάδος, που αξιοποιούν το φρούτο, τη δροσιά και τη φινέτσα της ποικιλίας. Όμως το Λημνιό στην μονοποικιλιακή εκδοχή του απαντάται κυρίως στη Λήμνο, αφού τα εκτός νησιού μονοποικιλιακά δείγματα είναι λιγοστά. Αξίζει να δοκιμάσουμε το Λημνιό από τον τόπο καταγωγής της ποικιλίας, απολαμβάνοντας τον φρουτώδη χαρακτήρα της και την παραλλακτικότητά της μέσα από ποικίλες οινοποιήσεις που μας χαρίζουν διαφορετικές εκφράσεις και στυλ.

Η ποικιλία Λημνιό:

  • Έχει ήπια ανάπτυξη, με αντοχή στις ασθένειες και την ξηρασία
  • Δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο όταν εφαρμόζεται ενδοκυτταρική ζύμωση (carbonic maceration), όσο και σε κλασικές ερυθρές οινοποιήσεις
  • Έχει ποικιλιακά αρώματα που θυμίζουν κόκκινα φρούτα, φράουλες, κόκκινο κεράσι και βιολέτες, χαρίζοντας στο κρασί ένα νεανικό χαρακτήρα
  • Προσφέρει πληθωρικά ώριμα αρώματα όταν ακολουθείται ωρίμανση και ελαφρά παλαίωση των κρασιών
  • Χαρίζει κρασιά ισορροπημένα, με συγκρατημένη οξύτητα και αλκοόλ, ενώ οι στρογγυλές, ήπιες τανίνες της ποικιλίας, συμβάλλουν στη δημιουργία κρασιών φαγητού

Λημνιό
Ο ιστότοπος αυτός χρησιμοποιεί cookies. Διαβάστε αναλυτικά