Skip links

Οικογένεια Γκαράλη

Το Οινοποιείο Γκαράλη είναι το έργο ζωής του Μανώλη Γκαράλη και της Μαρίας Μαρκάκη οι οποίοι περίπου το 2000 ονειρεύτηκαν την παραγωγή του δικού τους κρασιού.

Η Οικογένεια Γκαράλη υπήρξε πρώτα αμπελουργική και κατόπιν οινοποιητική. Οι οικογένειες καταγωγής τόσο του Μανώλη Γκαράλη όσο και αυτή της συζύγου του, Μαρίας Μαρκάκη καλλιέργησαν τη γη και το αμπέλι της Λήμνου για πάνω από ένα αιώνα.

Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, οι κάτοικοι του Ρεΐς-Ντερέ της Μικράς Ασίας, ανάμεσά τους και οι πρόγονοι των οικογενειών Γκαράλη και Μαρκάκη, εγκαταστάθηκαν στον Άγιο Δημήτριο Λήμνου, το αμπελουργικό κέντρο γύρω από το οποίο συγκεντρώνεται το 60% των αμπελώνων του νησιού. Το χωριό του Αγίου Δημητρίου αποτελεί προσφυγικό προορισμό και τόπο εγκατάστασης της ξεριζωμένης ελληνικής κοινότητας του Ρεΐς-Ντερέ. Η Λήμνος αγκάλιασε τους πρόσφυγες και τους έδωσε γη και ευκαιρίες. Μεταξύ άλλων αγροτικών εργασιών και κτηνοτροφίας, οι δύο οικογένειες ξεκίνησαν να καλλιεργούν τους αμπελώνες τους φτιάχνοντας το δικό τους κρασί για τις ανάγκες της οικογένειας. Από το 1984 και έπειτα, ξεκίνησαν να διοχετεύουν τα σταφύλια τους στον συνεταιρισμό της Λήμνου.

Μανώλης
Γκαράλης

Το Οινοποιείο Γκαράλη είναι το έργο ζωής του Μανώλη Γκαράλη και της Μαρίας Μαρκάκη οι οποίοι περίπου το 2000 ονειρεύτηκαν την παραγωγή του δικού τους κρασιού.

Επτά χρόνια αργότερα, το 2007, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος τρύγος στο νέο τους, ιδιόκτητο οινοποιείο στην αγροτική περιοχή «Κουρούνι» του Αγίου Δημητρίου Λήμνου. Τα επόμενα δέκα χρόνια, η οικογένεια αφιερώθηκε στην απόκτηση τεχνογνωσίας όπως και –ακόμα σημαντικότερα– οινικής ταυτότητας.

Μαρία
Γκαράλη

Μετά από παρότρυνση του εισαγωγέα τους από τις ΗΠΑ, το έτος 2017 το Οινοποιείο Γκαράλη δημιούργησε το πρώτο του κρασί ήπιων παρεμβάσεων από Μοσχάτο Αλεξανδρείας, με το όνομα ‘Terra Ambera’.

Το κρασί ταξίδεψε στο Chicago και σε μια στιγμή τύχης βρέθηκε στο ποτήρι του Eric Asimov, των New York Times. Λίγο καιρό αργότερα, το Terra Ambera παρουσιάστηκε στους NYT ως #2 επιλογή μεταξύ 20 ελληνικών κρασιών και το οινοποιείο ξεκίνησε να δέχεται τηλεφωνήματα εμπόρων και δημοσιογράφων –κυρίως του εξωτερικού– που ήθελαν να δοκιμάσουν και να αγοράσουν τα κρασιά του οινοποιείου. Και παρότι δεν υπήρχε κρασί, καθώς το Terra Ambera ήταν ακόμα ένα πείραμα, το νερό είχε μπει τελικά στο αυλάκι.

Η παραγωγή του Terra Ambera σταδιακά έφτασε τις 25.000 φιάλες και η συνολική παραγωγή τις 70.000 φιάλες, εκ των οποίων οι 40.000 αντιστοιχούν σε κρασιά ήπιας οινοποίησης. Η αγορά αγάπησε και αγκάλιασε τα κρασιά του Οινοποιείου Γκαράλη τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα. Σήμερα το 60% των κρασιών του Οινοποιείου Γκαράλη εξάγεται στις ΗΠΑ, το 30% καταναλώνεται στην Ελλάδα και το 10% σε χώρες όπως Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς και Taiwan.

Οικογένεια
Γκαράλη

Κρασιά ήπιων παρεμβάσεων αλλά και συμβατικά, κρασιά λευκά αλλά και πορτοκαλί με εκτεταμένο skin contact, κρασιά ροζέ αλλά και κόκκινα όπως επίσης και δύο εκδοχές ρητινίτη οίνου υψηλών αξιώσεων δίνουν το στίγμα του παρόντος, ενώ παράλληλα σηματοδοτούν το μέλλον.

Ο ιστότοπος αυτός χρησιμοποιεί cookies. Διαβάστε αναλυτικά